Produktlag (Build-up)

Produktlag (Build-up)

Hei krølls!

Ai ai ai! Har du fått build-up i krøllene dine, kan det kan utvikle seg til å bli en ganske kjip opplevelse. Jeg snakker av erfaring og build-up, eller produktlag som det blir på norsk, var faktisk grunnen til jeg hoppet på “naturligtoget”, sånn 90% ihvertfall.

Jeg måtte klippe av store deler av håret mitt for fire år siden og lovet meg selv at jeg aldri skulle utsette meg selv for noe lignende igjen.

Hva er produktlag/build-up?

Produktlag er en ansamling av produkter eller lag av produkter over hårstået ditt som du ikke fjernet med vann eller vanlig balsamvak. Jeg snakker ikke her om det laget som vi ønsker oss, det som passer på håret og gir det næring. Nei, her snakker jeg om et lag som ikke går vekk og håret oppleves som suuupertørt og nekter å ta til seg næring.

Noen ganger kan du også finne ansamlinger av produkter som sitter som lim i krøllene, dette er produktlag/build-up.

Slik vet du at du har produktlag

Du vet du har produktlag når håret ditt blir tørt, dafft og kjedelig og ikke responderer på den vanlige pleien, fuktigheten eller produktene du tilfører det. I noen tilfeller kan du også se det, når du grer deg, det sitter igjen guff på hender og utsyr. I andre tilfeller kan du også se klumper eller lag med produkter i håret.

NB! Noen ganger ønsketenker vi at dette er våre gamle hårprodukter som ikke virker lenger. Det hjelper ikke å bytte til noe annet…

Dette skaper produktlag

SILIKON og tunge oljer! Oh yes, my dress! Silikon er laget for å legge det lag over håret vårt. Dette laget gjør håret mykt, medgjørlig, skinnende og beskytter hårstrået ditt fuktighetstap og andre farer vi møter på i hverdagen. Ja, det høres vakkert ut, eller hva?

Det finnes også andre stoffer som kan skape produktlag i de vakre krøllene dine, blant annet voks, mineraloljer, tunge oljer, petroleum og visse geleer.

Utfordringen med silikon og tunge oljer er at de er suuuper resistente mot vann, balsamvask og vanlig sjampo. Siden de ikke lar fuktighet slippe ut, slipper de ikke noe inn heller. Du må inn med harde vaskestoffer, noe aaaaalle vi naturlige vil unngå. Sulfater som er i sjampo, sliter på håret og det er grunnen til vi med naturlig hår ønsker å unngå dem så lang det lar seg gjøre og tyr til balsamvask i stedet.

Selv, bruker jeg produkter med silikon fra tid til annen, men er nøye med å vaske de ut! Les også 5 «must have»-produkter for oss med krøller!

Slik blir du kvitt det

Det vil ikke hjelpe å bytte produkt, skylle eller kjøre balsamvask. Håretskjellene dine er blitt tettet med produkter, så fuktighet ikke kommer inn. Produktlaget må fjernes totalt for at du skal kunne tilføre ny fuktighet.

shampoRensende sjampo AKA en sjampo som er laget for å bryte opp ingredienser som silikon og rense dypt under hårkjellene. Jeg pleier å bruke Mixed chicks shampoo når jeg har brukt produkter som inneholder silikon. Denne er laget for å fjerne produktlag på en litt mer skånsom måte.

Den er en av de mildere dyptrensende sjamopene jeg har vært borti og håret mitt blir alltid HELT rent av denne. Sjampoen fra Mixed chicks, som alle andre sjamoper, tørker ut håret ganske mye.

den026Jeg anbefaler å gre håret (med fingrere) og dele det opp i seksjoner før vask, på den måten unngår du at håret floker seg mer enn nødvendig. Jeg anbefaler også en massasjebørste for å få skrubbet (lett) hodebunnen før vask!

Det finnes andre måter å bli kvitt produktlag på. Flere tyr til naturlige rensemidler som eplecideredikk eller bakepulver. Uansett, hvilken metode du vil bruke så husk å gi håret fuktighet med en maske eller hårkur etterpå, gjør du ikke dette, blir håret ditt super tørt!

Slik unngår det i fremtiden

  • Hold deg unna produkter som skaper syntetiske lag på håret ditt. Som for eksempel silikon. Disse er vanskelige å få ut!
  • Voks! Pass deg for balsamer og leave-in’s med voks som første ingrediens på lista. Voksen gjør krøllene fine der og da, men tørker fort ut. Da blir vi fristet til å putte mer produkter i håret. Blir klabb og babb.
  • Hold deg unna hårspray så langt det lar seg gjøre. Hårspray funker fett, men den inneholder ALT det vi ikke vil ha i håret vårt, som for eksempel alkohol.
  • Vask håret ordentlig! Sørg for at du skyller godt ut når du kjører balsamvask eller bruker sjampo. Faren er, at du ikke fikk alle de gamle produktene ut, i første omgang.

Håper dette ga deg noe? Lurer du på noe så spør  👇🏾

Husk å følge oss på instagram. Der skjer det alltid mye spennende🖤

Les flere innlegg!

Krøllete hårpleie for travle foreldre: Tips og triks for å gjøre det enkelt!
Krøllete hår er vakkert, men kan være utfordrende å ta vare på, spesielt for travle foreldre. Mellom skole, fritidsaktiviteter og dagliglivet kan det være vanskelig å finne tid til å ta vare på barnets hår. Imidlertid er det å ta vare på krøllete hår avgjørende for å opprettholde sunne krøller og barnets selvbilde. I dette …
5 vanlige myter om krøller: Vi bryter dem ned!
Dessverre er det fortsatt mange misforståelser der ute om krøllete og afro-teksturert hår, inkludert troen på at det er uprofesjonelt eller vanskelig å styre. I denne posten kan du avlive vanlige myter og stereotyper om krøllete hår og feire dets skjønnhet og "diversity".
Fra “relaxed” til naturlig: En guide for nybegynnere!
Det første trinnet i overgangen til naturlig hår er å ta beslutningen om å stoppe kjemiske behandlinger. Dette kan være en vanskelig avgjørelse for mange. Hvis du vurderer å gå over til "natural hair", kan disse tipsene hjelpe deg.
Slik blir du kvitt flass og kløende hodebunn!
Sliter du med flass og en kløende hodebunn? Da har du kommet til rett sted. Her får du produkter og tips, som hjelper deg for å bli kvitt nettopp dette.
De beste varmeverktøyene for krøller!
Bruker du varme på håret? Nå kan du lese om hvilke verktøy som funker best!

Create a website or blog at WordPress.com