Bruker du riktige produkter for ditt hår?

Bruker du riktige produkter for ditt hår?

Du har kanskje hørt om hårets porøsitet og lurt på hva det er? Eller tenkt at det er noe kun krølltopper skal bry seg om? Du trenger ikke å lure lenger, Rahiima forklarer!

Porøsitet handler om vann og hårets evne til å absorbere dette, men også hvordan det reagerer på produkter. Det er derfor ikke bare krøllete hår som er porøst, men tvert i mot alle hårtyper. Riktige produkter til riktig porøsitet kan være avgjørende for å få resultatet du ønsker.

Vi deler porøsitet i tre kategorier: høy, medium og lav.

  • Høy porøsitet betyr det at håret absorberer fukt lett, men gir like lett slipp det. Dette kan komme fra naturen sin side, men også av bleking eller bruk av høy varme. Her er skjellagene på hårstrået åpent.
  • Medium porøsitet vil si at fukt blir absorbert jevnt over og holder godt på den også. Her er skjellget på hårstrået akkuratt nok åpent til å ta inn fukt og til å holde på det.
  • Lav porøsitet betyr at håret sliter med å absorbere fukt, men når det først er der forblir fukten. Her er skjellaget på hårstrået ganske lukket og sliter med å åpne seg.
Illustrasjon av hårstrået og skjellagene

For å finne ut av hvor håret ditt faller kan du lese dette innlegget: Test din porøsitet!

Så hva gjør man med denne informasjonen? Det vi bryr oss om er jo hva man skal gjøre med den, eller?

La oss gjøre en ting klart, vi er ferdig med å kategorisere en hårtype som «good hair». Poenget med å kategorisere håret slik jeg gjør nå, er for å enklere finne ut hvordan vi kan jobbe med det slik at håret trives.

Når det er sagt, dette er hvordan du kan gi håret ditt det det trenger avhengig av hvordan det holder på fukten. Jeg kommer til å fokusere på lav og høy porøsitet da dette er de som har mest utfordringer å enten få inn eller holde på fukt.

Generelt

Krøller, uavhengig av porøsitet har godt av co-wash. Dette er fordi håret vårt er ganske tørt fra naturen sin side og en sjampo vil bidra til å tørke det ut. Du bør likevel bruke en cleansing sjampo for å rense det skikkelig i ny og ne. Som vanlig bør du unngå sterke alkoholer og sulfat.

Det samme gjelder deep-conditioning, men her er trikset å vite hvor ofte og hvilken type som er best for akkurat ditt hår. Jo mer porøst håret ditt er, jo mer protein tåler det. For lite porøst hår anbefales det proteiner, slik som aminosyrer, som skylles enkelt av. Dette er for å forhindre at produktene hoper seg opp og legger seg oppå håret.

Er håret ditt veldig porøst tar det opp ingredienser godt, og du bør unngå å ha silikoner og tunge oljer i rent og vått hår. Dette kommer til å tynge ned håret ditt og du mister definisjon. Avslutt dusjen med kaldt vann i håret så skjellagene lukker seg og du unngår frizz. For hår med lav porøsitet er varmt vann din venn. Det varme vannet åpner opp skjellagene og produktene kan trenge bedre inn.

Slik tar du vare på hår med lav porøsitet

En hårrutine for hår som har lav porøsitet bør inneholde produkter som er vannløselige. Det betyr at du bør unngå tjukke kremer eller oljer som ikke blir absorbert og silikon som ikke løses i vann. Se etter ingredienser som glycerin og shea butter. Du bør også unngå produkter med mye protein fordi proteinet legger seg oppå hårstråene og gjør at de føles veldig skjøre. Jobb med håret mens det er vått og gjerne tynn ut produktene med vann slik at de lettere blir absorbert. Ikke bruk mye varme og la det tørke langsomt slik at mest mulig produkt blir absorbert.

Produkter du kan bruke er f.eks er Jessicurl Deepconditioning treatment og Shea Moisture Curl Enhancing Smoothie.

Jessicurl Deepconditioning treatment
Shea Moisture Curl enhancing smoothie

Les mer om silikon her: Rahiima forklarer silikon

Slik tar du vare på hår med høy porøsitet

Hår med høy porøsitet absorberer for mye fuktighet, og bare det å bade eller være i et klima med mye fukt i lufta kan skade håret. På den andre siden mister håret fukten nesten like fort som den får det, så hva gjør man da?. Vi ønsker en balanse av fukt og protein i alle leddene av rutinen slik at håret får fukt, men at skjellagene lukker seg. En rutine for hår med høy porøsitet bør inneholde silikonfrie produkter og protein deep conditioner. Bruk leave-in conditioner og fuktighetsgivende produkter, for å gjøre opp for fukten håret mister, men husk å avslutt med en olje for å lukke inn fukten. LCO-metoden er et must for håret.

Produkter du kan bruke er f.eks: Shea Moisture High Porosity Moisture correct Masque, Ors Hair Mayonnaise og til slutt Shea Moisture Moisture-Seal Finishing Elixir.

Deep Condition – Et must for drømmehåret!

Til slutt, husk at hvor porøst håret ditt er endrer seg i løpet av livet og ettersom hvordan du behandler det. Kjemisk behandling eller mye varme kan øke porøsiteten. Fokuset bør ligge på å behandle håret ditt bra og elske deg selv! 

Rahiima Mahamuud, skribent


Husk å følge oss på IG🙌🏽

Husk å følge oss på instagram. Der skjer det alltid mye spennende🖤

Les flere innlegg!

På søken etter egen historie
Jeg satt i møte med resten av krølltopp-teamet, da jeg ble oppmuntret til å skrive dette innlegget. Et innlegg som skulle ta for seg kurdisk kultur, og kurderes forhold til hår fra et historisk perspektiv.  Det var først senere at jeg innså hvor vanskelig dette innlegget skulle bli å ferdigstille, da det rett og slett …
Hélène: Jeg elsker krøllene mine, men sånn har det ikke alltid vært
Bli kjent med krølltoppen bak instaprofilen @helenetshiakayla, også kjent som Hélène with the freckles
Alt håret hang igjen på hårbørsten, jeg fikk helt sjokk!
Zulekha trodde hun var blitt syk da hormonene under graviditeten førte til at hun mistet store mengder hår.
Retthåret krølltopp
Retter du også ut håret, slik jeg gjør? Mange av oss med teksturert hår har måttet gå gjennom en prosess, for å bli glad i det naturlige håret vårt. Og mange av oss syns fortsatt at det er vanskelig å føle seg komfortabel med sitt naturlige hår. Jeg velger å rette ut håret fra tid …
4 Back-to-school hårstiler!
Sommeren går mot slutten og selv om det er litt trist at sommeren snart er over, så bringer høsten med mye glede også! Problemet er bare når du har funnet fram det beste antrekket og kun mangler den perfekt hårstilen. Uansett om du skal begynne på skolen eller bare trenger litt inspo til jobbsveisen, we …

Create a website or blog at WordPress.com