Håper serien KRØLL vil bidra til mindre ubehagelige situasjoner!

Håper serien KRØLL vil bidra til mindre ubehagelige situasjoner!

Norges første dokumentarserie om krøller er nå ute på NRK! Se KRØLL her!

Serien er laget av NRK journalist og programleder Ida Yasin Andersen, Su Thet Mon og Ola S. Hana. Krølltopp er med i serien, men vi ville vite mer om bakgrunnen til KRØLL og prosessen til Ida Yasin, som nå har laget en serie rundt et tema som ligger så mange nært til hjerte. Selv om Ida Yasin er utrolig opptatt med premieren og alt rundt, så tok hun seg tid til å snakke oss.

Smakebit av KRØLL fra NRK p3 sin FB❤️

I dette innlegget kan du lese Ida Yasin sine tanker om serien KRØLL som hadde premiere på NRK 22.februar 2022🔥

KRØLL handler om å passe inn

Jeg har hatt et anstrengt forhold til håret mitt siden jeg var liten. Dette er noe som går igjen i alle jeg snakker med som har krøller. Flere har hatt utfordringer med forholdet til håret sitt som liten og det handler mye om at en ikke har sett seg selv gjenspeilet i samfunnet og i media, blant annet. Det er dette ideen til KRØLL kommer ut i fra.

KRØLL er en dokumentarserie om det å ha krøller og afrohår i Norge.

KRØLL er viktig og tanken bak serien er at alle skal kunne delta i samfunnet på lik linje. For eksempel så opplever mange å bli eksotifisert fordi de er brune i huden eller har afrohår. Når jeg tenker på det å være eksotisk så tenker jeg på noe som er lang vekke og det stikk motsatte av Norge. Når man får høre at man er eksotisk så er det vanskelig å føle at man hører til, selv om man er født og oppvokst i Norge. Disse små påminnelsene om at man er eksotisk, annerledes og rar kan gjøre at man føler at man ikke passer inn og at man savner tilhørighet til samfunnet.

Behind the scenes på KRØLL-innspilling.

Jeg tenker denne serien er viktig for at syv år gamle meg, syv år gamle deg og alle fremtidige krølltopper skal slippe å føle at de ikke er bra nok som de er, på grunn av håret sitt denne sammenhengen.

Hovedmålgruppen er folk med krøller, men nesten like viktig er det at majoritetsbefolkningen ser serien. Vi tar for eksempel opp dette med at det er vanskelig å finne frisører og at man blir tatt i håret av folk man ikke kjenner. Disse tingene kan bare bli bedre om majoritetsbefolkningen også lærer litt om temaet.

Et personlig tema som programleder

Jeg har alltid vært glad i å formidle og fortelle. Jeg er også ekstra interessert i videoformatet så derfor ble det dokumentarserie. Ideen min til serien kommer fra en veldig personlig plass og derfor var det veldig naturlig å bruke meg selv. Jeg har tenkt masse på det å være «upfront» og helt åpen med seerne til serien. Med en gang du ser meg så ser du jo at jeg har en personlig tilknytning til temaet. I stedet for å ha en voiceover og late som at jeg er 100% objektiv så følte jeg at det var bedre å bare sette meg selv på skjermen.

Vi er et lite team som skulle lage denne dokumentarserien, så det har vært utrolig intenst og hektisk, men også utrolig gøy! Vi har alle gått inn i dette med hud og hår og jeg håper at engasjementet og jobben til det lille teamet vårt virkelig gjenspeiler seg i serien.

KRØLL-teamet Ida Yasin Andersen, Su Thet Mon og Ola S. Hana under innspilling av dokumentarserien KRØLL.

Har fått utrolig mye støtte

Jeg hadde to ledere i Bergen som var veldig åpne for tematikken og saken jeg ville gjøre om afrohår i 2020. De har heiet meg frem hele veien. Etter at jeg gjorde artikkelen “Skamma over det naturlege” følte jeg at jeg ikke var ferdig med å snakke om dette temaet og ville løftet det til et større nivå. Det var her ideen til KRØLL startet. Lederen jeg har nå, Marianne Ytre-Eide, så viktigheten av teamet med en gang. Jeg har fått mye tillit og tiltro. Det var selvfølgelig noen pitche-runder og det er mange om beinet, så dette skulle ikke være et satsingsprosjekt. Men med mye drahjelp har dette blitt til et satsingsprosjekt likevel. Så all kudos til Marianne og mine tidligere ledere som har støttet meg hele veien.

Effekten av KRØLL

Jeg håper serien kan skape debatt og at den når ut til så mange som mulig. Rett og slett fordi jeg tror denne serien kan være med på å gi en følelses av samhold og fellesskap som har vært veldig etterlengtet av mange. Samtidig så håper jeg at KRØLL vil bidra til at ting blir bedre, at folk skal slippe å oppleve ubehagelige situasjoner og da må majoritetsbefolkningen få med seg dette også.

NRK journalist og programleder Ida Yasin Andersen.

Føler på en sterk connection

I research-fasen opplevde jeg at det var et tomrom og at denne serien var sårt trengt. Hver gang jeg har tatt opp telefonen, sagt at jeg er halvt afrikansk selv, har masse krøller og skal lage en serie om krøller så ble det en umiddelbar connection med personen på andre siden. Det har vært utrolig å se hvor mye folk har åpnet seg om dette temaet. Jeg har følt på et enormt felleskap rundt serien selv om jeg ikke har kjent folk fra før. Det har vært utrolig godt å føle på.


Selv om Ida Yasin, ikke visste med sikkerhet når serien skulle ut så synes vi i Krølltopp i at timingen til Black History Month var helt perfekt!

Tusen takk for at du tok deg tiden til å snakke med oss, Ida Yasin. Vi gleder oss til å følge med på deg og prosjektene sine fremover. Masse lykke til med KRØLL🔥

Har du ikke sett KRØLL enda? – Se serien her!

Husk å følge oss på instagram. Der skjer det alltid mye spennende🖤

Les flere innlegg!

På søken etter egen historie
Jeg satt i møte med resten av krølltopp-teamet, da jeg ble oppmuntret til å skrive dette innlegget. Et innlegg som skulle ta for seg kurdisk kultur, og kurderes forhold til hår fra et historisk perspektiv.  Det var først senere at jeg innså hvor vanskelig dette innlegget skulle bli å ferdigstille, da det rett og slett …
Hélène: Jeg elsker krøllene mine, men sånn har det ikke alltid vært
Bli kjent med krølltoppen bak instaprofilen @helenetshiakayla, også kjent som Hélène with the freckles
Alt håret hang igjen på hårbørsten, jeg fikk helt sjokk!
Zulekha trodde hun var blitt syk da hormonene under graviditeten førte til at hun mistet store mengder hår.
Retthåret krølltopp
Retter du også ut håret, slik jeg gjør? Mange av oss med teksturert hår har måttet gå gjennom en prosess, for å bli glad i det naturlige håret vårt. Og mange av oss syns fortsatt at det er vanskelig å føle seg komfortabel med sitt naturlige hår. Jeg velger å rette ut håret fra tid …
4 Back-to-school hårstiler!
Sommeren går mot slutten og selv om det er litt trist at sommeren snart er over, så bringer høsten med mye glede også! Problemet er bare når du har funnet fram det beste antrekket og kun mangler den perfekt hårstilen. Uansett om du skal begynne på skolen eller bare trenger litt inspo til jobbsveisen, we …

Create a website or blog at WordPress.com