Jo mer naturlig håret mitt ble, jo mer ble jeg meg selv

Jo mer naturlig håret mitt ble, jo mer ble jeg meg selv

Da vi i krølltoppteamet snakket om hvilke profiler vi ville fremme under Black History Month var engasjementet stort rundt Hannah Wozene Kvam. Vi husker henne blant annet fra Queendom, som sanger og som skuespiller. Hun er også forfatter, slam poet og for oss i Krølltopp, et stort idol. Hun er en av dem som virkelig har fremmet black power movementen i Norge siden 90 tallet, bidro til det som ble African Youth og var uttalt i kampen mot diskriminering og rasisme i Norge.

For oss i Krølltopp var hun også en representant når det kommer til hår da vi var yngre. Det var store øyne klistret til skjermen da vi så Hannah med afroen ute på norske underholdningsplattformer. Hun har vært en stor inspirasjon til mye av det vi gjør i dag❤️.

Oppdater oss! Hva er det du driver med om dagen?

Akkurat nå jobber jeg med mangfoldsstrategier i Viken fylkeskommune. Jeg er litt sånn byråkrat in the making, haha! Jeg prøver å forstå de byråkratiske systemene og knytter det opp mot det mangfoldsarbeidet jeg har jobbet med og for de siste årene.

Jeg er jo en aktivist. Jeg har vært veldig aktiv utad i mange år og har bare kjørt på. Nå er jeg blitt flinkere til å ta vare på meg selv. Jeg klarer noen ganger å ta det litt med ro. Andre ganger er jeg i jernet og kjemper for de sakene jeg tror på inn i en fylkeskommunal setting.

Jeg sluttet i Queendom i 2014, jeg ville noe annet. Jeg visste det ikke da, men etter at jeg startet i Kirkens bymisjon forsto jeg at jeg trengte en annen form for trygghet. Nå jobber jeg med mangfoldsledelse, kommunikasjon, antirasisme innenfra, påvirker politisk ledelse og får tematikken inn i økonomisk plan. Det er da mangfoldet virkelig begynner å virke. Når ledelsen forstår det, og legger penger bak orda. Jeg har alltid påvirket politisk, men føler ikke jeg har blitt hørt på samme måte i offentlig sektor som nå. Det stoles på kompetansen min og jeg driver mangfoldarbeidet fremover. Det er en anerkjennelse jeg virkelig setter pris på.

Før var jeg mest opptatt av å være kvinne, norsk-etiopier og svart, nå er det så mye mer jeg jobber med som ikke var klar over også angår meg. De siste fem årene har jeg fått gjort mye mangfoldsarbeid som også inkluderer diskriminering som gjelder flere utsatte grupper i samfunnet. Det har hjulpet meg med å vokse som person og utvide horisonten min. Og stå opp for andre. Det er viktig.

Hva motiverte deg til å bli formidler og hva er viktig for deg å formidle?

Jeg tror jeg har en enorm trang til å snakke høyt om urettferdighet fordi jeg kan! Jeg er god på det. Jeg bruker egne erfaringer og ting jeg har opplevd som jeg har kjent ikke har vært greit. Da må jeg si noe. Det er viktig å være tydelig på det som er urettferdig. Min etiopiske familie har også kjempet sine kamper og lært meg å stole på meg selv. Elsker styrken jeg har fra dem og mine forfedre og mødre. Jeg har alltid sett opp til mennesker som ikke har latt seg kue. Bestemoren min nektet å ta overlegen i hånda fordi han var nasi-sympatisør. Min norske familie består av misjonærer på både mors og farsiden. Og er det to ting jeg har med meg hjemmefra så er det at du ser ikke bort når andre har det vondt. Og at det er ikke er forskjell på kong Solomon og Jørgen hattemaker. Det at jeg har sett dem i handling har motivert meg til å gjøre og være det samme.. Det er blitt tydelig for meg de siste årene hvor kamplyst og aktivisme kommer fra, jeg har jo hatt disse sterke forbildene med meg hele tiden.

Hva er det ingen eller svært få vet om deg?

Jeg gråter til Masterchef Australia. Jeg blir så rørt når de lager denne maten og dommerne kommer og sier det er som å spise maten til sin mor. Det er innsatsen de legger i det som er rørende. De gråter over gryta og jeg gråter med dem. Jeg er et ekstremt følelsesmenneske og har hjertet utenpå kroppen. Mange tror jeg bare er tøff, streng og alltid vet hva jeg vil, men jeg har også en side som er veldig sentimental.

Hva er det viktigste du har lært på reisen med naturlige krøller?

Det viktigste jeg har lært er at jo mer naturlig håret mitt ble, jo mer ble jeg meg selv. Det har vært mye usikkerhet, men usikkerhetene mine begynte å forsvinne da jeg omfavnet mitt eget hår. Jeg har brukt det i min aktivisme og det har en stor betydning. Det var er en lang reise å bli glad i meg selv og håret mitt har hatt mye med det å gjøre. Jeg blir lei meg hvis noen sier eller gjør noe med håret mitt nå. Dette er jo min styrke og min krone!

Her om dagen spurte kassedama på butikken om håret mitt var ekte og spurte om jeg kunne nappe i det for å vise om det satt fast. Jeg reagerte selvfølgelig veldig sterkt på dette. Bare ikke gå dit, ikke gjør de greiene der.

Fahima og Oslostylistene har virkelig vært den hjelpen jeg trengte for å få et verktøy til å ta vare på afroen. Det har betydd mye for meg å kunne gå til noen å få denne hjelpen. Nå om dagen er det et fellesskap rundt naturlig hår som jeg setter stor pris på.

Jeg er helt ferdig med å rette ut håret mitt, helt ferdig. Jeg har blitt bedt om å rette ut håret hele livet og mest fra mine egne. Jeg har alltid blitt bedt om å ta relaxer hos afrosalonger, fordi håret mitt var tøft å jobbe med. I Etiopia ba de meg gå på salongen og fikse det, fordi afro på kvinner var relatert til krig. Men nå er de stolte av meg. De digger min gråe afro og det gjør jeg også, dette er meg nå. Jeg er så glad for at jeg har funnet frem.

Way back så hadde vi en hårdag på African History for barn og foreldre. Noen av barna kom inn med en dread og dro med flotte fros’. Jeg ba foreldrene se på barna og hvordan ansiktene deres lyste opp da de dro. Du kan ikke undervurdere hvor mye håret betyr.

Hannah’s tips til deg som skal starte på hårreisen

1. Vær tro mot deg selv først
Det er lov å prøve og feile. Og still deg selv spørsmålet; Hva er det som gjør at du vil endre håret ditt? Håret signaliserer mye og da må du være stolt. Denne stoltheten må bygges innenfra. Tenk på hvorfor du gjør det du gjør. Da kommer mye til å skje av seg selv.

2. Tør å ta noen grep og snakk med folk
Gå inn på Krølltopp.no og gå til OsloStylistene eller andre som har erfaring med din type hår. Men ikke sitt alene. Dere har alle de bra folka der ute nå, så bruk dem for det det er verdt. Bruk venner og nettverket ditt til å snakke om hår, verktøy og utfordringer.

3. Vær streng med hva du putter i håret ditt
Ville du hatt det på huden?

Som dere sikkert skjønner så er Hannah en helt rå dame som jobber hardt for å gjøre en forskjell. Tusen takk Hannah, for at du tok deg tid. Og tusen takk for den fantastiske jobben du gjør❤️. Vi digger å følge med deg og vi er stolte over å kunne dele dette intervjuet under selveste Black History Month!

Husk å følge oss på instagram. Der skjer det alltid mye spennende🖤

Les flere innlegg!

Solbeskyttelse for dine krøller: 3 Fantastiske Solkremer for Krøllete Hår og Hodebunn
Mens vi nyter den herlige solskinnet, er det viktig å huske at våre fantastiske krøller ikke er de eneste som trenger beskyttelse. I denne bloggposten skal vi ta for oss saken med solkrem for hodebunnen. Så ta med deg favoritt produktene dine for krøllete hår og gjør deg klar for en reise gjennom tre fantastiske …
Utforskning av de rike tradisjonene med krøllete hårfrisyrer: Ghana og Nigeria
Når det gjelder krøllete hårfrisyrer, er Ghana og Nigeria to land som virkelig skinner med en rik kulturell arv. Disse landene er kjent for sine mangfoldige og fargerike frisyrer som ikke bare viser frem krøllete hårs skjønnhet, men også gjenspeiler tradisjoner, historie og personlige fortellinger til folket. Bli med på en reise gjennom noen av …
Krøllete hårideer for en stilig sommer
Når temperaturen stiger og solen skinner sterkere, er det på tide å fornye din krøllete hårsveis og omfavne sommerens skjønnhet. I denne bloggposten skal vi utforske noen fantastiske hårideer for krøllete hår som vil holde deg kul og chic gjennom hele sommeren👩🏽‍🦱☀️
Fem tips for å ta vare på krøllene dine om sommeren!
Klar for å få sommeren til å krølle seg? Bli med oss på dette sommerlige eventyret, og la krøllene dine få skinne og sprudle av glede! Da er denne bloggposten akkurat det du trenger☀️🌻
En kjærlighetshistorie med vedlikeholdstips om fletter
Åh, fletter! De er som et kunstverk, en krone på hodet som sier mye om vår stil og personlighet. Gjør deg klar for en reise fylt med uhell og hårreisende eventyr når vi dykker ned i verdenen av flettevedlikehold!👩🏽‍🦱

Create a website or blog at WordPress.com