Chemo curls, hva nå?

Chemo curls, hva nå?

Det dukker stadig opp innlegg i Curly Girl sider på sosiale medier fra tidligere glatthårede kvinner, som har plutselig fått krøller etter cellegift. De roper som oftest om hjelp for de aner ikke hva de skal gjøre med den nye teksturen, eller hvorfor det har skjedd. Noen hadde alltid ønsket seg krøller, og feirer dem som en premie etter den tøffeste kampen i sitt liv. Andre opplever det nye håret som noe fremmed, som en vond påminnelse av den verste perioden de noensinne har opplevd. Mange får et hat/elsk forhold til de nye krøllene.

Nå som en av mine beste venninner får cellegiftbehandling, ble jeg inspirert til å skrive et innlegg for de «nye krølltoppene». For noen varer krøllene i et halvt år, for andre ett år eller fem, og noen ganger er det bare slik det blir for alltid. Det hender også at tidligere krølltopper mister krøllene sine.

Sterkere sammen

Medlemmene i Facebookgruppa «Chemo curls» støtter hverandre i deres nye håreventyr. Vi spurte dem om den nye tilværelsen med krøller

«Det er en emosjonell berg og dalbane. Jeg hatet krøllene mine og var samtidig takknemlig for at jeg i det hele tatt hadde hår igjen.» forteller Carie i gruppa.

Det kan høres teit ut for utenforstående å bry seg om noe så trivielt som hår når livet ditt står på spill. Men vi har alle en tilknytning til utseendet vårt, og enten vi vil innrømme det eller ikke er det en del av vår identitet. Når kroppen svikter, når man blir blottet for så mye av både diagnose og behandlinger, når man føler man ser syk ut… er det helt naturlig at selvtilliten får et hardt slag. Man vil føle seg hel og vakker igjen.

I den reisen mot aksept av det som er nå, kan det være oppløftende å lære seg å style de nye krøllene. «Jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg om curly girl metoden tidligere så jeg viste hva jeg kunne gjøre med dem» sier Jan. Dette er i hvert fall noe som de fleste av oss kan relatere til!

Hvorfor får man chemo curls?

Pascale fra FB gruppa forteller oss at etterhvert som håret hennes vokser forandrer teksturen seg, og dette krever ulike produkter og styling. Men det er ikke tilfellet for alle. Så hvorfor skjer alt dette?

Cellegift skader celler som deler seg for å danne nye celler. Kreftceller deler seg oftere enn vanlige celler, så giften tar seg forhåpentligvis av å ødelegge kreftcellene, først og fremst. American Cancer Society skriver likevel at cellegift kan egentlig ikke skille mellom friske celler og kreftceller, så den kan påvirke mange andre typer celler i kroppen, inkludert hårsekkene. Hårsekkcellene vokser og deler seg veldig fort, så de er mer mottakelig for cellegift. Dette er grunnen til at 90% av pasientene mister håret sitt.

Etter at man er ferdig med cellegiftbehandlingen, tar det en stund før kroppen klarer å skille ut kjemikaliene, og det kan ta enda lengre tid for cellene som ble påvirket å komme seg helt. Mens hårsekkene blir langsomt friske igjen, kan de produsere ulike hårtyper som man ikke er vant med.

Det kan være variasjoner i farge, tekstur, tykkelse… som igjen forandrer seg over tid:
«Jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg at den første hårveksten, som føles mye grovere, må dessverre bort », sier Jan, en av kvinnene i gruppa. Men det er dessverre ingen som kan fortelle oss hvordan det blir for hvert individuelt tilfelle.

Hva gjør jeg med disse krøllene?

Fra tid til annen må alle krølltopper teste ulike produkter, stylingteknikker, vaskerutiner osv. Noen ganger er det på grunn av sesongen, fuktigheten, hårfarge, gråning, lengde… du kan finne mye informasjon her på Krølltopp.no. Her har du i hver fall noen råd til å begynne med:

  • 1: Vær skånsom med hår og hodebunn. Ikke bruk rette/krølletang, ikke børst, ikke bruk produkter som inneholder sulfat. Krøllete hår har ofte en tendens til å bli tørt, så vask minst mulig og lær gjerne om balsamvask/co-washing.
  • 2: Sov gjerne på en silkeputetrekk, det vil hjelpe mot sensitiv hodebunn og samtidig beskytte den nye hårveksten. Silkeputetrekk er ofte anbefalt på sykehusene til pasienter som gjennomgår cellegift.
  • 3: Mens håret ditt vokser, vil du gå gjennom ulike faser og bli nødt til å variere produktene og stylingteknikkene. Prøv å søke inspirasjon hos krøllete damer som valgte en buzz cut og senere lot det vokse, eller hos andre som har tidligere fått cellegift og har klart å knekke koden. Du kan også få inspirasjon i vår samling av krøllete, korte stiler.
  • 4: Engstelig for å bruke kjemikalier på håret? Dette er helt forståelig og det finnes heldigvis alternativer, og det er utrolig mye informasjon der ute om naturlig hårpleie. Du kan for eksempel style med linfrøgelé, bruke ayurvediske urter eller oljer… spør oss om du vil vite mer.
  • 5: Vær tålmodig, krøller bruker lenger tid på å vokse enn glatt hår, det er bare sånn det er for oss alle.
  • 6: Har du venner med krøller som du beundrer? Spør dem! Mest sannsynlig sitter de på mye kunnskap og de vil kunne hjelpe deg å kickstarte krøllereisen din. Eventuelt kan du booke en session med oss dersom du ønsker profesjonell, individuell veiledning.

Kjenner du noen som får cellegift? Din kunnskap om krøller kan gjøre en meningsfull forskjell for dem etter behandlingen 🙂 Har du selv eller noen du kjenner opplevd å få cellegiftkrøller? Hvordan var det for deg? Fortell oss i kommentarfeltet!

-Amaia

Husk å følge oss på Instagram. Der skjer det alltid mye spennende🖤

Husk å følge oss på instagram. Der skjer det alltid mye spennende🖤

Les flere innlegg!

Fem tips for å ta vare på krøllene dine om sommeren!
Klar for å få sommeren til å krølle seg? Bli med oss på dette sommerlige eventyret, og la krøllene dine få skinne og sprudle av glede! Da er denne bloggposten akkurat det du trenger☀️🌻
En kjærlighetshistorie med vedlikeholdstips om fletter
Åh, fletter! De er som et kunstverk, en krone på hodet som sier mye om vår stil og personlighet. Gjør deg klar for en reise fylt med uhell og hårreisende eventyr når vi dykker ned i verdenen av flettevedlikehold!👩🏽‍🦱
Hårinspirasjon til 17.mai: Feir med stil!
17.mai er en spesiell dag fylt med feiringer, parader og nasjonal stolthet. Det er en tid hvor nordmenn samles for å feire sin uavhengighet og arv. Mens du deltar i festlighetene, hvorfor ikke vise frem dine krøller i all sin prakt? Her er noen fantastiske krøllete hårinspirasjoner som hjelper deg med å skille deg ut …
Rosmarinvann: Den hemmelige eliksiren for hårvekst og herbal goodness!
Er du lei av å bruke dyre hårprodukter som lover gull og grønne skoger, men som ikke gir deg den hårveksten du ønsker deg? Fortvil ikke, for jeg har en naturlig og rimelig løsning: rosmarinvann!
Våren har sprunget og det bør din hårpleierutine også gjøre
Mens årstidene skifter, endres også behovene til krøllene. Med våren i marsj er det på tide å oppdatere hårpleierutinene og produktene våre for å holde krøllene våre på sitt beste. Her er noen av de beste tipsene for krøllete hår om våren☀️🌷

Create a website or blog at WordPress.com