Jeg håper du ser håret mitt, selv under hijaben

Jeg håper du ser håret mitt, selv under hijaben

I ukens innlegg blir vi kjent med hårreisen til den fantastiske krølltoppen Ashwi Mire.
I tillegg til å ha veldig teksturert hår, så bærer hun også hijab. Hun har mye på hjertet, og tar oss med inn i hennes opplevelse og tanker om det å være en del av en sterkt underrepresentert gruppe.

Min hair journey

Som en ung svart kvinne, som bærer hijab og en teksturert skatt på hodet, må jeg si at jeg har kjent på et enormt savn etter representasjon av sånne som meg i det samfunnet jeg lever i. Jeg tør å påstå at jeg, i likhet med mange andre med hijab og teksturert hår, lenge har kjent på å en manglende plass i debatten om hår og ulike hårtyper.

Jeg har min opprinnelse fra Kenya, Somalia og Yemen, godt og blandet som jeg pleier å si.
Og så lenge jeg kan huske det, har jeg lurt på hvorfor håret mitt har vært slik det har vært. Til forskjell fra familien, hadde håret mitt mye mer tekstur. Håret mitt var mye tørrere og tettere i krøllene enn dem.
Seeking for the right products, basert på reklamene på tv hadde ei heller mye hell. De hårproduktene som lovet gull og grønne skoger, frarøvet meg for fukt og førte med seg mange skuffende øyeblikk.

I mange år var jeg på leting etter en kilde og produkter jeg kunne lære fra, og som kunne gagne håret mitt til det bedre. En kunnskapsbase med forskning som kunne gi meg noen svar på alle de ubesvarte spørsmålene jeg hadde.

«Hvordan sørger jeg for å holde håret mitt fuktig?»

«Hvordan kan jeg beskytte det med gode produkter som nærer og støtter hårrøttene mine, i de timene jeg har hijaben på?».


«Hvilken frisør kan jeg gå til for å stusse mine krøller, men som også kan tilrettelegge for mine særskilte behov med hijab?».

Jeg kan mimre tilbake til en tid hvor vi reiste til London for å kunne unne oss et lite frisørbesøk, samt kjøpe med oss produkter som var anbefalt for vår hårtype. Produktene vi ble anbefalt var gjennom mange timer på Youtube, og var gjerne produkter som ikke engang ble fraktet til Norge. Med andre ord, I was doomed.
Selv blant mine nærmeste venner kunne jeg få høre at jeg slapp heldigvis med å stresse over velværet til håret mitt, fordi jeg bar hijab. Faktumet var at jeg hadde stor kjærlighet for krøllene mine, men jeg fant ikke mye hjelp til å elske og ta vare på dem.

Det store skiftet

Tiltros for mange år med manglende representasjon og lack of motivation, ble jeg brått over natten introdusert for et hav av ulike profiler og mennesker som også hadde vært opptatt av det samme. Det store paradigmeskifte innenfor mote, og endring av skjønnhetsidealene, var også med på å pushe til at teksturert hår ikke bare var moterikt, men ga det en god og etablert plass i debattens talerstol.

Skiftet som nådde Norge også

For drøyt et år siden ble jeg introduser for Krølltopp. Jeg husker jeg satt i min stue, sveipende på instagramkontoen, og tenkte: gud så deilig med en norsk side, som tok det usette, utygde og udiskuterte fenomenet og løftet det til nye høyder. Det blåste liv i noe som lenge hadde mistet sin glød i meg. Jeg har et stort ønske om at flere hiver seg på en slik bølge, nettopp fordi at diskusjoner og ord skaper sannheter som mange av oss har ventet på skal ta plass. Det skaper en diskursendring i vårt samfunn, og det er med på å inkludere både det som er sett og det som er usett i det samfunnet vi lever i.

Jeg ble senere også kjent med NRK sitt program “Krøll” som satte fokus på teksturert hår. Programmet skulle blant annet være med på å løfte norske frisører og implementere kunnskaper som har vært fraværende i industrien. Dette har gitt meg enda større tro på at denne endringen er her for å danne dype røtter.

Jeg håper og ønsker selvfølgelig at norske hårprodusenter skal være med, og hive seg på dette paradigmeskiftet, og være av de første som inkluderer deres kunder med både teksturert hår og særskilte behov i produksjon og reklame av deres produkter. Jeg håper og ønsker at de ser håret vårt, selv under vår hijab!

Ashwi Mire

Husk å følge oss på instagram. Der skjer det alltid mye spennende🖤

Les flere innlegg!

Solbeskyttelse for dine krøller: 3 Fantastiske Solkremer for Krøllete Hår og Hodebunn
Mens vi nyter den herlige solskinnet, er det viktig å huske at våre fantastiske krøller ikke er de eneste som trenger beskyttelse. I denne bloggposten skal vi ta for oss saken med solkrem for hodebunnen. Så ta med deg favoritt produktene dine for krøllete hår og gjør deg klar for en reise gjennom tre fantastiske …
Utforskning av de rike tradisjonene med krøllete hårfrisyrer: Ghana og Nigeria
Når det gjelder krøllete hårfrisyrer, er Ghana og Nigeria to land som virkelig skinner med en rik kulturell arv. Disse landene er kjent for sine mangfoldige og fargerike frisyrer som ikke bare viser frem krøllete hårs skjønnhet, men også gjenspeiler tradisjoner, historie og personlige fortellinger til folket. Bli med på en reise gjennom noen av …
Krøllete hårideer for en stilig sommer
Når temperaturen stiger og solen skinner sterkere, er det på tide å fornye din krøllete hårsveis og omfavne sommerens skjønnhet. I denne bloggposten skal vi utforske noen fantastiske hårideer for krøllete hår som vil holde deg kul og chic gjennom hele sommeren👩🏽‍🦱☀️
Fem tips for å ta vare på krøllene dine om sommeren!
Klar for å få sommeren til å krølle seg? Bli med oss på dette sommerlige eventyret, og la krøllene dine få skinne og sprudle av glede! Da er denne bloggposten akkurat det du trenger☀️🌻
En kjærlighetshistorie med vedlikeholdstips om fletter
Åh, fletter! De er som et kunstverk, en krone på hodet som sier mye om vår stil og personlighet. Gjør deg klar for en reise fylt med uhell og hårreisende eventyr når vi dykker ned i verdenen av flettevedlikehold!👩🏽‍🦱

Create a website or blog at WordPress.com